“Hasselback” krompir

Krompir je na slovenska tla prišel v času Habsburške monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija. Krompir smo Slovenci hitro vzeli za svojega in iz gomoljev pripravljamo razne okusne jedi. Pravi kralj med jedmi iz krompirja je pražen krompir, o katerem pa danes ne bom pisal. Poskusil sem pripraviti jed iz krompirja, ki izvira iz Švedske, recept zanjo pa sem našel na spletu. “Hasselback” krompir je na Švedskem postal prava uspešnica in ga kot prilogo ponujajo v mnogih restavracijah.Če izpustimo sir, ki sem ga dodal, je to prav gotovo eden bolj zdravih načinov uživanja pečenega krompirja.

Za eno osebo potrebujemo:

  • 2 manjša krompirja,
  • 1 žlica masla,
  • 1 žlica olivnega olja,
  • začimbe,
  • sol, poper,
  • manjši kos sira (gouda, edamec,…) in
  • po želji 1 žlica kisle smetane.
20170306_164726498_iOS-2048
Krompir operemo in osušimo (po želji ga lahko tudi olupimo).
20170306_164858262_iOS-2048
Krompir postavimo na palčke ali kuhalnice in…
20170306_165520105_iOS-2048
…ga narežemo na 3mm široke rezine in pazimo, da krompirja ne prerežemo.
20170306_165845062_iOS-2048
Maslo stopimo in zmešamo z olivnim olje in začimbami po okusu (peteršilj, rožmarin,…)
20170306_170020868_iOS-2048
Pekač malo namastimo in krompir premažemo s pripravljeno mešanico, ter posolimo in damo v pečico ogreto na 200°C.
20170306_172344477_iOS-2048
Pečemo 20 minut, nato ga še enkrat premažemo z mešanico.
20170306_172319279_iOS-2048
Medtem ko se krompir peče naslednjih 20 minut, narežemo sir.
20170306_174529389_iOS-2048
Krompir vzamemo iz pečice,…
20170306_174846636_iOS-2048
…ga nadevamo s sirom in premažemo s preostalo mešanico.
20170306_180428230_iOS-2048
Pečemo še 15 minut, da se sir stopi in da je krompir na robovih hrustljav, v notranjosti pa mehak kot pire.
20170306_180521708_iOS-2048
Po želji prelijemo s kislo smetano. Pa dober tek!

En komentar Dodaj komentar

Komentiraj