Degustacija divjih špargljev

Včeraj smo na Br’stovski šparglijadi šli na Špargljev pohod. Vse divje šparglje, ki smo jih našli med potjo smo še sveže pojedli. Domačinke in domačini v Brestovici pri Komnu so pripravili kar nekaj jedi in tudi sam sem se hotel potruditi s pripravo jedi iz njih, zato sem kupil šopek divjih špargljev. Pripravil sem degustacijo treh špargljevih jedi za tri osebe. Za vsako od treh jedi sem vzel po šest divjih špargljev.

20170403_150325973_iOS-2048
Za vsako jed špargljem odlomimo oleseneli del, preostali del šparglja nalomimo na nekaj centimetrov, vršičke pa prihranimo.

Skutov namaz z divjimi šparglji

20170403_155002096_iOS-2048
Nalomljene kose špargljev v vreli vodi kuhamo 1 minuto.
20170403_155138339_iOS-2048
100g skute, 50ml sladke smetane in malo soli zmešamo v gladek namaz.
20170403_155411658_iOS-2048
Skuhane in odcejene šparglje drobno narežemo…
20170403_155445841_iOS-2048
…in vmešamo  v skuto.
20170403_155936864_iOS-2048
Serviramo s kosom polnozrnatega kruha in namaz dekoriramo z vršičkoma špargljev.

Polenta z divjimi šparglji

20170403_151609620_iOS-2048
V 2 dcl slane vode damo olesenele dele špargljev…
20170403_150641565_iOS-2048
… in zavremo, ter malo pokuhamo.
20170403_151720782_iOS-2048
Olesenele dele odstranimo in v posodo damo nalomljene koščke špargljev.
20170403_151817924_iOS-2048
Ko voda s šparglji zavre, zakuhamo polento…
20170403_151936759_iOS-2048
…in vmešamo maslo.
20170403_152131255_iOS-2048
Vršičke damo v modelčke za mufine…
20170403_152637673_iOS-2048
…in jih napolnimo s polento.

Divji šparglji v smetanovi omaki

20170403_152841373_iOS-2048
Maslo segrejemo…
20170403_153011265_iOS-2048
…in prepražimo čebulo.
20170403_153140684_iOS-2048
Dodamo nalomljene šparglje in malo podušimo.
20170403_153405786_iOS-2048
Zalijemo z malo belega vina in pokuhamo, da alkohol izpari.
20170403_153734393_iOS-2048
Dodamo sladko smetano, peteršilj in sol in samo gladko zmešamo.

 

20170403_154127698_iOS-2048
Polento zvrnemo iz modelčka, prelijemo z omako in dekoriramo z vršički špargljev. Pa dober tek!

Komentiraj