Na deževen praznični dan sem si vzel malo več časa za kuhanje in se lotil zelenjavne lazanje. Ker testenin za lazanjo nisem imel doma (v trgovine pa kljub temu, da so odprte na praznike in nedelje, običajno ne hodim), sem se odločil, da namesto testenin spečem pirine palačinke s čemažem. Zelenjavo za nadev sem imel še doma, tako da ni bilo več kakšnih zadržkov pri pripravi okusnega kosila.
Za pirine palačinke s čemažem potrebujemo:
250g polnozrnate pirine moke,
2 jajci,
350ml mleka,
150ml sladke smetane,
ščepec soli in
šopek čemaža.
Za zelenjavni nadev potrebujemo:
3 manjše krompirje,
3 korenčke,
1 manjši por,
2 papriki,
1 bučko,
1 pločevinko graha,
1 žlico domače vegete,
2 stroka česna,
sol in začimbe po okusu.
Za bešamel potrebujemo:
50g masla,
3 žlice moke,
400ml mleka ter
sol in muškatni orešček.
Sedaj, ko imamo pripravljeno vse, se lahko lotimo sestavljanja lazanje.
Nadevu lahko po želji dodamo mocarelo (150g), lazanjo pa po vrhu potresemo s parmezanom ali kakšnim drugim sirom.
V tem času sem pripravil predjed. Nekaj čemaževih tortelinov, ki sem jih naredil včeraj, sem si prihranil za današnje kosilo. Zraven pa sem naredil omako iz češnjevih paradižnikov in čemaževega pesta. Torteline kuhamo nekaj minut v slanem kropu, medtem pa pripravimo omako.