Breskova pita

Pite so enostavne sladice. Testo zamesimo na hitro, nadev pa prilagodimo sezonskemu sadju. Zadnjič sem spekel slivovo, danes pa je bila na vrsti breskova pita. Recept in priprava testa sta enaka, za nadev pa sem danes uporabil breskve.

Za testo potrebujemo:

  • 300 g moke,
  • 80 g sladkorja,
  • 190 g masla in
  • 1 jajce

Za nadev pa:

  • nekaj žlic breskove (marelične, kutinove,…) marmelade,
  • 500 g breskev in
  • 2 žlici vanilijevega sladkorja.
breskova-pita (01)
V posodo damo moko in sladkor in ju premešamo.
breskova-pita (02)
Dodamo jajce in maslo…
breskova-pita (03)
…in zamesimo gladko testo. Pustimo ga počivati na hladnem (zavito v folijo) vsaj pol ure.
breskova-pita (04)
Breskve…
breskova-pita (05)
…olupimo…
breskova-pita (06)
…in narežemo na krhlje.
breskova-pita (07)
Sladkamo z vanilijevim sladkorjem in premešamo.
breskova-pita (09)
Testo narežemo na približno pet milimetrov debele rezine…
breskova-pita (08)
…in obložimo namaščen pekač.
breskova-pita (10)
Na testo damo nekaj žlic marmelade…
breskova-pita (11)
…in jo razmažemo.
breskova-pita (12)
Obložimo z breskvami.
breskova-pita (13)
Če nam ostane kaj testa, ga naribamo po vrhu. Pečemo v pečici ogreti na 175°C približno pol ure.
breskova-pita (14)
Pečeno pito potresemo s sladkorjem v prahu…
breskova-pita (15)
…in pustimo, da se nekoliko ohladi.
breskova-pita (16)
Postrežemo mlačno. Pa dober tek!

Komentiraj