Hladno jesensko vreme z dežjem je kot naročeno za pripravo te tople enolončnice. Mleta (ali na drobno narezana) govedina, čebula, paprika, rdeči fižol in koruza ter še nekaj dodatkov je potrebnih za to okusno jed, ki izvira iz Teksasa, od koder se je razširila po vsem svetu. Danes si ne predstavljamo mehiške restavracije brez te jedi. Sam poleg obveznih sestavin dodam še korenček, ponudim pa jo s tortiljami ali pa samo s svežim kruhom in skledo zelene solate.
Za chilli con carne (za 4 osebe) potrebujemo:
- 500 g mlete (ali drobno narezane) govedine,
- 2 čebuli,
- 1 zvrhano žlico rdeče paprike,
- 2 stroka česna,
- 1 žlico paradižnikove mezge,
- 1 rdečo papriko,
- 2 korenčka,
- 3 sveže paradižnike (ali eno pločevinko pelatov),
- 2 lovorjeva lista,
- 1 pločevinko rdečega fižola,
- 1 mala pločevinko koruze,
- čili (svež ali v prahu),
- poper,
- sol,
- lovorjev list in
- malo temne čokolade.