Pirin kruh z drožmi

Po mešanem in kruhu s sladkim krompirjem, sem se lotil še priprave kruha iz pirine moke. Običajno kruh pustim vzhajati okoli dvanajst ur, tokrat pa sem pripravil testo z manj vode in ga pustil vzhajati dobri dve uri. Polovico vode v testu sem nadomestil z jogurtom in dodal še malo maščobe. Nastal je lepo luknjičast in hrustljavo zapečen kruh.

Za pirin kruh potrebujemo:

  • 300 g polnozrnate pirine moke,
  • 300 g gladke moke (lahko tudi manitobe),
  • 1 žlička soli,
  • 120 g droži,
  • 2 žlici olja,
  • 180 g navadnega jogurta in
  • 180 ml vode.
pirin-kruh (1)
V posodo damo obe vrsti moke in sol ter premešamo.
pirin-kruh (2)
Dodamo droži, olje,…
pirin-kruh (3)
…jogurt in vodo. Premešamo in…
pirin-kruh (4)
…zamesimo gladko testo. Posodo pokrijemo in na toplem vzhajamo, dokler…
pirin-kruh (5)
…se volumen testa ne podvoji.
pirin-kruh (6)
Testo še malo pregnetemo in damo v namaščen pekač. Pustimo vzhajati še eno uro.
pirin-kruh (7)
Vzhajan kruh damo v pečico, ogreto na 200°C in pečemo 20 minut. Temperaturo znižamo na 175°C in pečemo še pol ure.
pirin-kruh (8)
Pečen kruh zvrnemo iz modela in ohladimo zavitega v kuhinjsko krpo.
pirin-kruh (9)
Narežemo in postrežemo. Pa dober tek!

Komentiraj