Pastirska pita drugič

Hladen jesenski dan z dežjem je bil ravno pravšnji za pripravo pastirske pite. Že dolgo nisem pripravljal te okusne in ne preveč zahtevne jedi. Pravo pastirsko pito pripravimo iz jagnjetine, je pa tudi različica z govedino in dodano zelenjavo odlična izbira za hladnejše jesenski dni.

Za 4 pastirske pite potrebujemo:

  • 500 g mlete govedine,
  • 2 čebuli,
  • 2 korenčka,
  • pol rdeče paprike,
  • skodelico zmrznjenega graha (ali manjšo pločevinko),
  • malo mesa bučke (po želji),
  • žlico domače vegete,
  • peteršilj,
  • česen,
  • 4 srednje velike krompirje,
  • maslo in
  • mleko.

Najprej pripravimo in narežemo zelenjavo.

pastirska-pita (01)
Čebulo sesekljamo.
pastirska-pita (02)
Na kocke narežemo korenje,…
pastirska-pita (03)
… papriko in…
pastirska-pita (05)
…bučko.
pastirska-pita (06)
Na olju prepražimo čebulo.
pastirska-pita (07)
Ko je prepražena, dodamo…
pastirska-pita (08)
… bučko.
pastirska-pita (09)
Ko je bučka prepražena,…
pastirska-pita (10)
…dodamo korenček…
pastirska-pita (11)
…in nato še papriko.
pastirska-pita (12)
Prepraženi zelenjavi dodamo mleto govedino…
pastirska-pita (13)
…in ga prepražimo.
pastirska-pita (14)
Dodamo žlico domače vegete in sesekljan česen…
pastirska-pita (15)
…ter premešamo.
pastirska-pita (16)
Nato dodamo še grah…
pastirska-pita (17)
…in sesekljan peteršilj. Po potrebi zalijemo z malo juhe.
pastirska-pita (18)
Medtem skuhamo krompir za pire…
pastirska-pita (19)
… in ga pretlačimo.
pastirska-pita (20)
Segrejemo mleko in stopimo maslo.
pastirska-pita (21)
Mešanico masla in mleka polijemo po krompirju in zmešamo v gost pire.
pastirska-pita (22)
V ognjevarne posode nadevamo meso z zelenjavo…
pastirska-pita (23)
…in ga prekrijemo s pire krompirjem.
pastirska-pita (24)
Pire krompir na vrhu okrasimo in damo v pečico segreto na 175°C. Pečemo 25-30 minut oz. tako dolgo, da se krompir na vrhu lepo zapeče.
pastirska-pita (25)
Postrežemo z zeleno solato. Pa dober tek!

 

En komentar Dodaj komentar

Komentiraj