Goveji vampi po tržaško

Dandanes lahko kuhane in narezane vampe dobimo praktično v vsaki trgovini, zato je priprava vampov po tržaško veliko enostavnejša kot nekoč. Vonj ob kuhanju surovih vampov je marsikoga odvrnil od tega, da bi jih pripravil. Pripravljeni po tržaško, z dodatkom slanine in postreženi s polento so res okusni in za prste obliznit. Za pripravo uporabljam recept iz legendarne Ivačičeve kuharice, praktično enak recept pa najdete tudi na kulinariki.

Za pripravo potrebujemo:

  • 800 g že kuhanih vampov,
  • 150 g slanine,
  • 1 srednje veliko čebulo,
  • 3 žlice drobtin,
  • 1 žlico paradižnikove mezge,
  • 1 žličko rdeče paprike,
  • juho za zalivanje,
  • nekaj strokov česna,
  • šopek peteršilja,
  • majaron,
  • lovorov list,
  • kis ali vino,
  • poper,
  • sol in
  • parmezan.

Za polento potrebujemo:

  • 1 skodelico instant polente,
  • 2 skodelici in pol vode,
  • pol skodelice mleka,
  • sol in
  • 30 g masla.

 

vampi (01)
Kuhane in narezane vampe operemo pod tekočo vodo in osušimo.
vampi (02)
Čebulo nasekljamo,…
vampi (03)
…slanino pa narežemo na trakce.
vampi (04)
Na olju prepražimo slanino.
vampi (05)
Ko je prepražena,…
vampi (06)
…ji dodamo čebulo in jo prepražimo.
vampi (08)
Prepraženi slanini in čebuli dodamo drobtine in jih malo prepražimo.
vampi (09)
Dodamo paradižnikovo mezgo in…
vampi (10)
…premešamo.
vampi (11)
Dodamo vampe in jih malo prepražimo.
vampi (07)
Medtem nasekljamo česen…
vampi (12)
…in peteršilj.
vampi (13)
Prepraženim vampom…
vampi (14)
…dodamo peteršilj, česen, papriko, majaron in lovorjev list.
vampi (15)
Premešamo in zalijemo z juho. Dodamo še poper in sol po okusu. Medtem, ko se vampi na nizki temperaturi kuhajo, pripravimo polento.
vampi (16)
V kozici zavremo vodo in mleko. Solimo.
vampi (17)
V vreli vodi ob stalnem mešanju skuhamo polento. Jaz sem uporabil polnozrnato rdečo polento.
vampi (18)
Dodamo maslo in ga vmešamo, …
vampi (19)
… da postane polenta lepo kremasta.
vampi (20)
Na krožniku postrežemo vampe s polento, okrasimo s peteršiljem in dodamo nariban parmezan. Pa dober tek!

4 komentarji Dodaj komentar

  1. Georg Fugina pravi:

    Tile vampi so pa prav zadišali…!
    Lp, G.

    Liked by 1 person

  2. Anonimnež pravi:

    Hvala za recept, enkratni so, kaj šele naslednji dan.

    Všeč mi je

  3. Hombre666 pravi:

    Zdej sem jih že tolikokrat naredil s tem receptom, da se morem oglasit in ga pohvalit ! Hvala 🙂

    Liked by 1 person

  4. gorskimoz pravi:

    Res so super 😊

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s