Panettone

Verjetno vsi poznate italijanski sladki kruh s kandiranim sadjem in rozinami, ki ga v decembru prodajajo po vseh trgovinah. Zapakiran v škatle se nam ponuja, da ga kupimo in si polepšamo praznike.

Seveda pa si ga lahko pripravimo tudi sami. Na spletu je ogromno receptov in različic, skoraj vsem pa je skupno to, da je treba najprej pripraviti predtesto, naslednji dan pa s pripravo nadaljevati in ga po vzhajanju tudi speči. Sam sem panettone pripravil po tem receptu. Kot že naslov recepta pove, je to pravi mali projekt.

Za predtesto potrebujemo:

  • 220 g moke (jaz sem uporabil manitobo),
  • 1 rumenjak,
  • 100 ml vode,
  • 60 g droži,
  • 45 g zmehčanega masla in
  • 45 g rjavega sladkorja.
panettone (01)
V posodo damo vse sestavine…
panettone (02)
…in na hitro zmešamo predtesto.

Predtesto običajno zmešamo zvečer, s pripravo pa nadaljujemo naslednje jutro.

Za nadaljnjo pripravo potrebujemo:

  • 60 g moke,
  • 30 ml vode,
  • 1 rumenjak,
  • 50 g sladkorja,
  • 70 g zmehčanega masla,
  • 30 ml vode,
  • 1 žličko medu,
  • 70 g rozin,
  • 70 g kandirane pomarančne lupine in
  • 25 g citronata.

Količina testa je primerna za dva papirnata modelčka za panettone premera 135 mm in višine 95 mm.

panettone (03)
Vzhajanemu predtestu…
panettone (04)
…dodamo moko, vodo in rumenjak. Dobro premešamo in pregnetemo, da ojačamo glutenske vezi v testu.
panettone (05)
Dodamo nekaj sladkorja in ga vmešamo v testo.
panettone (06)
Gladkemu testu dodamo še malo sladkorja in ponovno premešamo. Ponavljamo, dokler ne porabimo sladkorja.
panettone (07)
Zmehčano maslo postopno dodajamo…
panettone (08)
…in ga vmešamo v testo.
panettone (09)
Ko je maslo vmešano v testo,…
panettone (10)
…dodamo med in preostalo vodo in ju vmešamo v testo. Zelo vlažno testo skrbno mešamo, dokler se ne začne lepo raztegovati (kot vlečeno testo).
panettone (11)
Na koncu vmešamo rozine in kandirano sadje.
panettone (12)
Testo pustimo vzhajati…
panettone (13)
…približno 45 minut.
panettone (14)
Testo damo na pomokano površino in ga raztegnemo ter prepognemo z vseh strani (t.i. stretch and fold tehnika).
panettone (15)
Testo raztegnemo dvakrat brez premora, nato pa ga pustimo počivati 25 minut.
panettone (17)
Testo razdelimo na dva dela in ju lepo oblikujemo.
panettone (16)
Vsak model za panettone tik nad dnom prebodemo z dvema palčkama za ražnjiče.
panettone (18)
Po 25 minutah počitka vsak kos testa damo v papirni model in ga damo vzhajati. Končno vzhajanje traja 4 do 6 ur.
panettone (19)
Ko je testo v modlu vzhajano skoraj do roba, segrejemo pečico na 175°C in pečemo okoli 45 minut. Med peko preverjamo, da se panettone preveč ne zapeče, in po potrebi znižamo temperaturo. Pečice med peko ne odpiramo!
panettone (20)
Pečen panettone vzamemo iz pečice in ga takoj…
panettone (21)
…obesimo na palčki, da se pri ohlajanju ne sesede. Jaz sem ju obesil med dva stola.
panettone (22)
Še rahlo mlačnemu panettonu odstranimo palčki, ga narežemo in ponudimo. Pa dober tek!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s