Kruh z drožmi

Kot sem že v svojem prvem blogu o peki kruha z drožmi napisal, kruh pečem že nekaj let. Letos sem kvas zamenjal za droži. Res je s peko kruha doma več dela, si pa lahko sestavine izbereš sam in tako veš, kaj poješ. V kruhu tako ni raznih dodatkov od barvil do emulgatorjev, ki so (skoraj) stalnica v “industrijsko” pripravljenem kruhu. Tokrat sem vzel moko iz pražit. Večer pred pripravo kruha sem vzel tri žlice droži (cca 50 g) in jim dodal 50 g moke in 50 g vode.

Za štruco domačega kruha potrebujemo:

  • 500 g moke iz pražit,
  • 300 ml vode,
  • slabo čajno žličko soli in
  • 150 g nastavka iz droži.
kruh-z-drozmi (1)
Nastavek z drožmi si pripravimo večer pred peko. Preden ga uporabimo, mora biti poln mehurčkov.
kruh-z-drozmi (2)
V posodo damo moko…
kruh-z-drozmi (3)
…in jo prelijemo z vodo ter…
kruh-z-drozmi (4)
…na hitro zmešamo. Pustimo cca 30 minut, da v moki encimi začnejo razgrajevati škrob in beljakovine. Škrob se pretvori v sladkor, beljakovine pa v gluten.
kruh-z-drozmi (5)
Čez pol ure dodamo droži in sol ter zamesimo…
kruh-z-drozmi (6)
…gladko testo. Pustimo ga vzhajati…
kruh-z-drozmi (7)
…in ga naslednji dve uri vsake pol ure raztegnemo s t.i. stretch and fold tehniko.
kruh-z-drozmi (8)
Pol ure po zadnjem raztegovanju…
kruh-z-drozmi (9)
…damo testo na pomokano površino in …
kruh-z-drozmi (10)
…oblikujemo kruh v obliko, kot ga bomo pekli. Pokrijemo in pustimo vzhajati še pol ure,…
kruh-z-drozmi (11)
…nato pa ga preložimo v pomokano slamnato posodo, kjer bo vzhajal do peke. Kako dobro je testo vzhajano, preverimo s prstom tako, da naredimo luknjico globoko približno pol centimetra. Vdrti del testa se mora počasi zapolniti.
kruh-z-drozmi (12)
Pečico medtem (skupaj s pekačem) segrejemo na 260°C in pekač še kakšnih 20 minut segrevamo. Kruh obrnemo iz slamnice neposredno na pekač (ali še bolje na lesen lopar) in ga prerežemo ter damo v pečico. Temperaturo zmanjšamo na 250°C in pečemo 15 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 210°C in pečemo, dokler kruh ne dobi lepe barve. Kruh je pečen, ko zveni votlo, če potolčemo po njem.
kruh-z-drozmi (13)
Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga na mreži ohladimo.
kruh-z-drozmi (14)
Kruh prerežemo in ponudimo. Pa dober tek!

4 komentarji Dodaj komentar

  1. Anonimnež pravi:

    Kaj pa če je skorja pretrda?

    Všeč mi je

  2. gorskimoz pravi:

    Mogoče vaša pečica peče z višjo temperaturo. Poskusite malo znižani temperaturo ali med peko kruh večkrat popršite z vodo, tako skorja ne bo pretrda ampak hrustljava.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s