Puran z arašidi po kitajsko

Običajno se, ko hočemo pojesti nekaj kitajskega, odpravimo v restavracije, ki so jih Kitajci odprli po vsem svetu. Lahko pa si obrok s pridihom Azije pričaramo tudi doma. Na spletu (in v kuharskih knjigah) je polno receptov. Ob pogovoru, kaj za nedeljsko kosilo, mi je moja draga predlagala ta recept. Malo sva ga priredila in okusen obrok je bil hitro na mizi.

Namesto piščančjega mesa sva uporabila puranje, dodala sva še malo mlade čebule in za piko na i še nekaj neslanih arašidov.

Za obrok za 4 osebe potrebujemo:

  • 500 g puranjih zrezkov,
  • beli del srednje velikega pora,
  • zelene dele štirih mladih čebul,
  • 12 srednje velikih šampinjonov,
  • 3 manjše paprike,
  • nekaj strokov česna,
  • za palec velik kos ingverja,
  • nekaj žlic sojine omake,
  • dve žlici medu,
  • sol,
  • poper in
  • nekaj žlic neslanih arašidov.
puran po kitajsko (01)
Puranje zrezke…
puran po kitajsko (02)
…narežemo na trakce.
puran po kitajsko (03)
Ingver in česen…
puran po kitajsko (04)
…naribamo oz. nasekljamo.
puran po kitajsko (05)
Puranjim trakcem dodamo česen, ingver, sojino omako in sol ter…
puran po kitajsko (06)
…premešamo. Pustimo marinirati, dokler ne pripravimo zelenjave.
puran po kitajsko (07)
Papriko očistimo in narežemo na trakce.
puran po kitajsko (08)
Narežemo tudi zelene dele mlade čebule,…
puran po kitajsko (09)
…por in…
puran po kitajsko (10)
…šampinjone.
puran po kitajsko (15)
V ponvi (ali voku) segrejemo olje…
puran po kitajsko (16)
…in prepražimo najprej por in mlado čebulo.
puran po kitajsko (17)
Ko sta por in mlada čebula prepražena,…
puran po kitajsko (18)
…dodamo meso in ga…
puran po kitajsko (19)
…na hitro popečemo. Nato dodamo med in…
puran po kitajsko (20)
… šampinjone in jih pražimo,…
puran po kitajsko (21)
…dokler ne izpari vsa tekočima.
puran po kitajsko (22)
Dodamo še papriko in jo prepražimo.
puran po kitajsko (23)
Na koncu dodamo še malo sojine omake, solimo in popramo po okusu, po potrebi zalijemo z vodo in dodamo nekaj žlic arašidov.

Za prilogo pripravimo riž z zeliščno soljo. Najboljši je okrogel riž za rižote, ki se lepo sprime.

puran po kitajsko (11)
V loncu na olju prepražimo riž,…
puran po kitajsko (12)
… ga solimo z zeliščno soljo in…
puran po kitajsko (13)
…premešamo. Pražimo minuto ali dve in…
puran po kitajsko (14)
…zalijemo z vodo. Kuhamo 15-20minut.

Na sredino krožnika naložimo riž in ga obložimo s puranom po kitajsko.

puran po kitajsko (24)

Zraven ponudimo zeleno solato. Pa dober tek!

En komentar Dodaj komentar

  1. Nevenka Kristan pravi:

    Tole bo pa naslednji teden na jedilniku. 🙂

    Všeč mi je

Komentiraj