Gran Paradiso

Gran Paradiso je eden najlažje dostopnih štiritisočakov. Leži na zahodu Italije, tako rekoč na meji s Francijo. Že kmalu po opravljenem izpitu na Gradiški turi, nam je Klemen poslal vabilo za vzpon na to mogočno goro nad dolino Aosta. Ni mi bilo treba dvakrat reči in sem se takoj prijavil. Vzpon na vrh je ledeniški, tako da soliranje pač ne pride v poštev. S polnimi nahrbtniki smo se (štirje udeleženci in naš vodnik) ob treh zjutraj dobili v Dovju (in okolici) in se s kombijem odpravili na pot. Do izhodišča nas je od Dovja čakalo dobrih 700 km oziroma 7 ur vožnje po (dobro urejenih) italijanskih avtocestah.

Za večerjo v treh hodih si lahko izbereš predjed in sladico, glavna jed pa je za vse v (pre)polni jedilnici enaka. Strežejo pri mizah in vse je lepo uigrano in hitro vsi dobimo hrano na mizo. Po večerji nam Klemen razloži, kako bo potekal vzpon naslednji dan. Opozori nas, na kaj je treba biti pozoren in kako bo potekal prehod skozi ozko grlo tik pod vrhom. Okoli devetih se odpravimo spat, saj nas zajtrk čaka že ob pol štirih zjutraj.

Noč je hitro minila in uspelo se nam je naspati in spočiti.

V bivaku se na toplem preoblečemo, posušimo opremo in naredimo analizo. Žal se nam ni izšlo. Splet okoliščin nam pač ni bil naklonjen. Vreme ni sodelovalo, kot smo si želeli. Čutiti je razočaranje, vseeno pa le-to ni preveliko, saj smo se potrudili po svojih močeh. Lahko bi bilo drugače in bi vrh osvojili, vseeno pa je bila odločitev prava, saj je bilo tveganje preveliko. Po daljšem postanku se odpravimo v dolino.

Utrujeni od hoje in polni vtisov se na (dolgi) poti proti domu še nekajkrat ustavimo, kljub dežju pa se kar hitro vrnemo v Dovje. Sledi še vožnja proti domu.

Kljub neosvojenem vrhu sta za nami krasna dva dneva v lepi naravi v gorah. Pridobili smo nove izkušnje in to, da smo pravi čas obrnili in nismo tvegali, šteje več kot osvojitev vrha. Vrh nas bo počakal!

 

Komentiraj