Paradižnikova “marmelada”

Marmelada nas spomni na nekaj sladkega iz sadja, kar si namažemo na kruh, z njo nadevamo palačinke ali rulado,… Včasih je potrebno poskusiti kaj novega in se lotiti česa novega in drugačnega. Ob obilju češnjevih paradižnikov sem se odločil pripraviti marmelado iz le-teh. Res je neobičajna, je pa paradižnik po nekaterih kriterijih sadje in vredno je bilo poskusiti.

Za marmelado sem uporabil:

  • 800 g češnjevih paradižnikov,
  • 2 čebuli,
  • 4 stroke česna,
  • nekaj žlic olivnega olja,
  • 4 žlice balzamičnega kisa,
  • sok pol limone,
  • 5 cm velik kos svežega ingverja,
  • pest listov bazilike,
  • čili (po okusu),
  • 1 žlico sladkorja in
  • pol vrečke Gelfix-a Extra (2:1, 75g)
paradiznikova (01)
Češnjeve paradižnike operemo in razpolovimo.
paradiznikova (02)
Čebuli narežemo na čim manjše kocke…
paradiznikova (03)
…in jo popražimo na olivnem olju.
paradiznikova (04)
Ko je čebula popražena, dodamo česen in popražimo toliko, da zadiši.
paradiznikova (05)
Dodamo češnjeve paradižnike ter premešamo.
paradiznikova (06)
Ingver olupimo in ga naribamo.
paradiznikova (07)
Ko se paradižnik nekoliko pokuha, dodamo ostale sestavine razen sladkorja in Gelfix-a.
paradiznikova (08)
Vir toplote zmanjšamo toliko, da v loncu lepo brbota in pokuhamo, da nekaj vode izpari.
paradiznikova (09)
V posodici zmešamo sladkor in Gelfix…
paradiznikova (10)
…ter mešanico dodamo v marmelado. Kuhamo nekaj minut,…
paradiznikova (13)
…nato marmelado napolnimo v očiščene in na 100°C ogrete kozarce ter jih zapremo.
paradiznikova (12)
Postrežemo k pečenemu mesu ali zelenjavi ali pa si marmelado namažemo kar na kruh. Pa dober tek!

2 komentarja Dodaj komentar

Komentiraj