Malo drugačni piškoti z ajdovo moko, preliti z belo čokolado z rožmarinom so naslednji v nizu letošnjega prazničnega peciva . Ajda in rožmarin v beli čokoladi se lepo dopolnjujeta in v ustih ustvarita pravo eksplozijo okusov. Recept za te piškote sem našel v starejši reviji Lisa in so bili finalisti za Naj piškot leta 2015. Vse finaliste in recepte si lahko pogledate tukaj .
Za piškote potrebujemo:
150 g ajdove moke,
30 g gustina,
20 g kakava v prahu,
60 g sladkorja v prahu,
125 g mrzlega masla,
1 rumenjak,
pol vrečke pecilnega praška,
1 vanilijev sladkor,
ektrakt vanilije in
ščepec soli.
V posodo damo vse suhe sestavine…
…in jih premešamo.
Dodamo na kocke narezano maslo…
…in ga s prsti zmešamo s suhimi sestavinami.
Dodamo še rumenjak in vanilijev ekstrakt….
…in zamesimo gladko testo. Testo zavijemo v folijo in damo v hladilnik za najmanj eno uro.
Ohlajeno testo oblikujemo v svaljek premera okoli 4 centimeter in narežemo na rezine debeline dobrih 5 milimetrov.
Oblikujemo kroglice, ki jih sploščimo in naredimo luknjico za kremo. Pečico segrejemo na 190°C in piškote pečemo 7-10 minut.
Pečeni piškoti so zelo krhki, zato jih ne premikamo, dokler se ne ohladijo.
Za rožmarinovo kremo potrebujemo:
100 g bele čokolade,
75 g sladke smetane in
2 mali vejici rožmarina.
Za kremo si pripravimo smetano,…
…rožmarin in…
…belo čokolado.
V kozici smetano z rožmarinom…
…segrejemo do vrelišča.
Smetano precedimo in polijemo po beli čokoladi in…
…zmešamo v gladko kremo.
Ohlajene piškote nadevamo s kremo, jih ohladimo…
…in postrežemo. Pa dober tek!