Malo hladnejši jesenski dnevi so kar klicali po toplem in dišečem pecivu. Že kar nekaj časa je minilo od peke pehtranove potice z drožmi, zato je bila odločitev kar hitra. Testo sem tokrat naredil kar s suhim kvasom, saj je bilo droži v hladilniku premalo. Za testo potrebujemo:
600 g moke,
2 jajci,
80 g masla,
1 vrečko suhega kvasa,
ščepec soli,
3 žlice sladkorja in
250 ml mleka.
Medtem zmešamo nadev, za katerega potrebujemo:
250 g skute,
100 g mladega kajmaka,
1 jajce,
2 žlici sladkorja,
1 žlico medu in
7 g suhega pehtrana.
V posodo damo skuto, …… kajmak, jajce, ….… sladkor in med ter premešamo.Dodamo še suh pehtran in ….… ga vmešamo v maso za nadev.
Ko je testo dovolj vzhajano …
… ga damo na pomokano površimo in razvaljamo na pravokotnik velikosti 45 x 35 cm.Na sredimo razvaljanega testa damo nadev …… in ga enakomerno razmažemo.Zvijemo kot potico in …… narežemo cca 2 – 2,5cm debele rezine, …… ki jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Pečico segrejemo na 180°C in pečemo 20 – 25 minut, oziroma dokler osja gnezda niso lepo zapečena.Pečena osja gnezda vzamemo iz pečice, jih malo ohladimo …… in še mlačna potresemo s sladkorjem v prahu.Ponudimo ob kavi ali čaju.Pa dober tek!