Po kruhu in rogljičkih iz testa z drožmi sem za drugi poizkus peke iz sladkega testa z drožmi izbral potico. Tokrat ne s klasičnim orehovim nadevom kot pri mini poticah , ampak s skuto in pehtranom. Nadevu sem poleg običajne skute in kisle smetane dodal še mladi kajmak, prav tako sem potico nekoliko drugače zvil.
Za testo potrebujemo:
600 g moke,
100 g droži,
ščep soli,
50 g masla,
250 ml mleka,
75 g sladkorja,
1 žlico ruma,
1 rumenjak in
1 jajce.
V posodo presejemo moko in dodamo sol.
Dodamo še sladkor, jajce in rumenjak ter rum.
Dodamo še droži in premešamo.
Posebej stopimo maslo, vanj vlijemo mleko in oboje dodamo v posodo in…
…zamesimo gladko testo. Na toplem pustimo vzhajati, dokler se volumen testa ne podvoji.
Medtem zmešamo nadev, za katerega potrebujemo:
400 g skute,
200 g mladega kajmaka,
100 g kisle smetane,
2 rumenjaka,
2 žlici medu,
65 g pšeničnega zdroba,
ščep soli,
40 g vanilijevega sladkorja,
100 g rjavega sladkorja,
1 žlico ruma,
15 g suhega pehtrana,
sneg iz 2 beljakov.
Iz beljakov in ščepca soli zmešamo ne pretrd sneg.
V posodo damo skuto in mladi kajmak,…
…kislo smetano,…
…jajce, vanilijev sladkor,…
…rum in rjavi sladkor…
…ter premešamo.
Dodamo pšenični zdrob in…
…posušeni pehtran…
…ter premešamo v gladko zmes.
Na koncu dodamo sneg iz beljakov in…
…ga rahlo vmešamo.
Vzhajano testo…
…previdno stresemo na pomokano površino in…
…razvaljamo v pravokotnik velikosti približno 50 x 40 cm.
Testo namažemo z nadevom. Če nam kaj nadeva ostane, ga lahko uporabimo za pripravo kakšne druge sladice. Jaz sem pripravil pehtranove mufine .
Testo zvijemo z obeh strani…
…in ga preložimo v pomaščen pekač velikosti 30 x 10 cm. Pekač naj bo visok vsaj 10 cm.
Na vrh testa namažemo nekaj žlic nadeva in…
… čez nadev zapognemo oba konca zvitega testa. Na sredini stik lepo poravnamo. Potica naj na toplem vzhaja približno uro do uro in pol.
Ko je potica vzhajana, jo premažemo z vodo, nato pa še z oljem. Pečemo v pečici, segreti na 175°C približno eno uro. Petnajst minut pred koncem peke potico še enkrat premažemo z oljem.
Pečeno potico pustimo v pekaču 15 minut, nato jo previdno obrnemo na rešetko in zavito v krpo ohladimo.
Ohlajeno potico potresemo s sladkorjem v prahu.
Narežemo in serviramo. Pa dober tek!
4 komentarji Dodaj komentar