Buhteljni z drožmi

na dan

Čeprav je sezona krofov in jih vsi pečejo na veliko, se tudi buhteljni priležejo. Tokrat namesto kvasa z drožmi. To mehko in rahlo sladico nadevano z marmelado (ali zadnje čase tudi z nutello) so pripravljale že naše babice in so hitro pripravljeni, ponavadi pa še prej zginejo. Recept za testo sem vzel od pehtranove potice in ga samo malo priredil.

Za testo potrebujemo:

  • 600 g moke,
  • 150 g droži,
  • ščep soli,
  • 50 g masla,
  • 200 ml mleka,
  • 75 g sladkorja,
  • naribano lupinico ene limone,
  • 1 žlico ruma in
  • 2 jajci.

Za nadev potrebujemo marmelado po okusu, da se buhteljni ne sprimejo, pa jih pred peko pomočimo v stopljeno maslo (cca. 75g).

buhteljni (01)
Tokrat malo drugačna priprava – analogna tehtnica in recept za testo na iPad-u.
buhteljni (02)
V posodo damo moko in droži.
buhteljni (03)
Dodamo sladkor, jajci, rum, limonino lupinico in ščep soli.
buhteljni (04)
Maslo stopimo in mu dodamo mleko, ter vse skupaj dodamo in…
buhteljni (05)
…zamesimo gladko testo. Na toplem vzhajamo…
buhteljni (06)
…dokler se volumen ne podvoji.
buhteljni (07)
Testo damo na pomokano površino in…
buhteljni (08)
…ga razvaljamo na slabe pol centimetra debelo.
buhteljni (10)
Testo narežemo na pravokotnike in vsakega nadevamo z žličko marmelade. Sam sem uporabil domačo marelično in marmelado iz gozdnih sadežev. Vsak pravokotnik oblikujemo v culico in testo trdno stisnemo skupaj, da nam marmelada med peko ne uide.
buhteljni (11)
Vsak buhtelj pomočimo v stopljeno maslo in ga damo…
buhteljni (12)
…v pekač. Meni so lepši buhteljni nepravilnih oblik, zato se nisem utrujal z lepo razporeditvijo. Oblikovane buhteljne pustimo še malo vzhajati,…
buhteljni (13)
…nato pa jih pečemo v pečici segreti na 180°C približno 45 minut, oz. dokler ne dobijo lepe skorjice.
buhteljni (14)
Pečene buhteljne zvrnemo iz modla in jih posujemo s sladkorjem v prahu in…
buhteljni (15)
…(vsaj malo) ohlajene ponudimo. Pa dober tek!

 

 

En komentar Dodaj komentar

Komentiraj